כבחורה צעירה ועצמאית החלטתי ללמוד ניהול וסוציולוגיה באוניברסיטה הפתוחה, דבר שאפשר לי לעבוד תוך כדי לימודים, להיכנס לעולמות הניהול שמשכו אותי ואפילו לסיים את התואר בהצטיינות!
את התואר השני שלי במנהל עסקים עשיתי כמעט מייד אחרי שסיימתי את התואר הראשון והפעם למדתי יחד עם בעלי נתנאל, כשבאותו זמן עוד לא ידענו שאנו עתידים גם לעבוד יחד יום אחד.
מה היה הצעד הראשון בקריירה הנוכחית – איך הגעת לפיננסים?
עד לפני כמה שנים לא התעניינתי בנושאים פיננסיים. התחתנתי, הקמתי משפחה ולא היה חסר לנו כלום. אמנם לא היינו עשירים, לא נולדנו לכסף וגם לא צפויה לנו ירושה משנת חיים… אבל היה לנו כל מה שהיינו צריכים – דירה בבעלותנו, הצלחנו לחסוך יפה כל חודש ואפילו לנהל תיק השקעות קטן, בני המעמד הבינוני לכל דבר. חשבתי שבזה מסתכמת היכולת שלנו להרוויח כסף, ושהגידול הליניארי, העקבי אך האיטי בחסכונות שלנו, זו הדרך היחידה בה צריך לפעול. אלו החיים: לימודים – עבודה – הפרשות לפנסיה – ולבסוף מחייה מביטוח לאומי וקצבת הפנסיה.
חשיפה מקרית לעולם הנדל"ן, גרמה לנו להבין את הכוח הרב הטמון בביצוע השקעות והחלטתי שאני רוצה ללמוד יותר על העולם הזה. באותה תקופה גם נפל לידיי הספר "אבא עשיר, אבא עני", שפשוט הפך לי את הראש בכל מה שקשור לכסף! הספר הזה גרם לי להבין שהדרך שבה אנו מרוויחים כסף, לא יכולה להיות הדרך הנכונה, בטח לא לאורך זמן. למדתי על שוק ההון ושוק הנדל"ן, על נכסים דיגיטליים, למדתי על עסקים, על שיווק דיגיטלי, שיווק שותפים ועוד.
החשוב הוא שכמעט כל דבר שלמדתי, גם יישמתי. בניתי תיק השקעות בשוק ההון, השקענו בנדל"ן בארץ ובחו"ל, בניתי נכסים דיגיטליים, התנסיתי בשיווק שותפים, הקמתי את העסק המצליח שלנו "נתיבי הכסף" בו אנחנו מלווים משפחות לצמיחה כלכלית דרך ייעוץ, תכנון פיננסי, פנסיוני, ביטוחי וכמובן – הקניית השכלה פיננסית.
כשראיתי את ההצלחה מגיעה הבנתי שאם אני, "אישה רגילה מן השורה" יכולה, אין סיבה שגם אחרים לא יוכלו. אז החלטתי להפיץ את התורה והקמתי את ערוץ היוטיוב שלי שהוא הגדול בישראל, עם תכנים פיננסיים כמעט מכל הקשת הרחבה.
המטרה שלי היא לייצר עבור אנשים ומשפחות ווייז כלכלי כדי שיוכלו להתקדם לשלב הבא שלהם מבחינה כלכלית, לא משנה באיזה שלב כלכלי הם נמצאים עכשיו.
מחקרים מראים שמרבית הנשים נרתעות מעיסוק בפיננסים – גם ברמה האישית וגם כמקצוע. את יכולה להסביר את זה?
לצערי, אני רואה את זה שחור על גבי לבן בניתוח סטטיסטי לקהל שצופה בתכנים שלי. רק 27% הם נשים. המצחיק הוא שהוכח שלנשים יש תכונות שיכולות לעזור להן להיות טובות יותר מגברים בכל מה שקשור לניהול פיננסי: יותר שקולות ופחות מונעות מאגו, בעלות ראייה רחבה יותר ויכולת ניתוח טובה של מצבים. לנשים יש משמעת חזקה וסבלנות ולכן הן מצטיינות בהשקעות ארוכות טווח, שם נמצא הכסף הגדול. ומעל הכל, נשים יודעות שהן לא יודעות הכל ומוכנות ללמוד ולפנות לייעוץ, שזה חלק מאוד משמעותי בצמיחה הפיננסית שלהן.
מה העצה הכי טובה שקיבלת לאורך הקריירה?
העצה הכי טובה שקיבלתי היא "פשוט תהיי את". אותנטיות היא דבר מאוד מאוד חשוב. לכן גם כל הייעוץ שלי נשען על דברים שאני עצמי עושה וחווה.
מה העצה הכי גרועה שקיבלת?
לשמחתי אין עצה כזו.
ספרי על לקוחה אחת שהפכה ל"אבן דרך" משמעותית בקריירה שלך
קשה לבחור מבין מאות אנשים נהדרים, אבל אם חייבים אז היה זוג מדהים, שהגיע אלי ממש בתחילת הדרך כשרק גיבשתי את השיטה שלי והכלים הפיננסיים שבאמצעותם אעבוד עם אנשים. שניהם בתחילת שנות ה-30 שלהם, שני ילדים קטנים, הוא שכיר עם משכורת ממוצעת והיא בתום חופשת לידה ומחפשת את העבודה הבאה שלה.
הם התחילו את הדרך שלהם עם דירת מגורים בבעלותם, תזרים חיובי עם הכנסה פנויה של כ1000 ₪ וכ-120,000 ₪ חסכונות.
עשינו ביחד תהליך מדהים של תכנון כלכלי, כזה שתוך 7 שנים הם יוכלו להשיג את כל היעדים הכלכליים שהם הציבו – דירה נוספת להשקעה בארץ, תיק השקעות בשוק ההון ו3 נכסים מניבים בחו"ל.
היום, 3 שנים אחרי, הם כבר השיגו את היעדים! ובקרוב אנחנו ניפגש כדי לעשות תכנון כלכלי חדש עם יעדים חדשים. פשוט מרגש.
מה הדבר שמבדל את העסק שלך מאחרים?
מאוד חשוב לי לשמש דוגמה בדברים שאני עושה, ולכן אני מאוד WALK THE TALK. בנוסף, אני מבינה שכסף וניהול פיננסי אף פעם לא מנותק מרגשות ולכן בתוך תוכניות הליווי שלי יש התייחסות רבה לנושא הזה – מי אנחנו כאנשים, מה מתאים לנו באופן אישי. תכנון פיננסי הוא תמיד כמו תפירת חליפה מותאמת אישית, לא רק למצב הכלכלי של האדם, אלא גם לאופי שלו, לסטטוס המשפחתי וכו'.
תני לנו בבקשה שלושה טיפים לניהול פיננסי נבון
להתחיל כמה שיותר מוקדם. ואם לא התחלתן כשאתן בנות 20, אז פשוט להתחיל ע-כ-ש-י-ו. כמו שנאמר "הזמן הכי טוב להתחיל להשקיע ולטפל בכסף שלנו היה לפני 20 שנה, הזמן השני הכי טוב הוא – עכשיו".
אחת הדרכים הפשוטות והקלות ביותר להגדיל את ההון שלנו בפשטות וללא מאמץ זה דרך ניצול אלמנט הריבית דריבית. באתר שלי בניתי מחשבון מיוחד שממש ממחיש לנו את הכוח שיש לריבית דריבית אם ניתן לה את הזמן הדרוש לה כדי לעבוד עבורנו. היא יכולה אפילו להפוך הפקדות חודשיות של 500 ₪ לחצי מיליון ₪ על פני 30 שנה.
מה שיקבע במידה רבה את ההצלחה הכלכלית שלנו זה התזרים שלנו – הכנסות פחות הוצאות. אם התזרים שלנו הוא שלילי, אנחנו בדרך לצניחה כלכלית, אם התזרים הוא חיובי, יש לנו פוטנציאל לצמיחה כלכלית. ככל שנוכל לשלוט בתזרים ולהפנות כמה שיותר כספים לטובת הצמיחה הכלכלית שלנו – כך נוכל להשיג את היעדים שלנו מהר יותר. לכן, הצעד הפרקטי הראשון הוא לנהל את התזרים – כמה כסף נטו נכנס הביתה בכל חודש, כמה יוצא ועל מה, ולהפנות למקומות שחשובים לנו.